Sprogimas

Popiežius smerkia protestus prieš kaukių dėvėjimą, sveikina rasinio teisingumo kampaniją

Popiežius Pranciškus pirmadienį kritikavo protestus prieš apribojimus dėl COVID-19, priešpriešindamas juos „sveikam pasipiktinimui“, lydėjusiam pasaulį apėmusias demonstracijas prieš rasizmą po juodaodžio George'o Floydo (Džordžo Floido) nužudymo JAV.

„Kai kurios grupės protestavo, atsisakydamos laikytis atstumo, kovodamos prieš kelionių apribojimus – tarsi priemonės, kurias vyriausybės turi taikyti savo žmonių labui, yra tam tikras autonomijos ar asmens laisvės politinis puolimas!“ – naujoje knygoje cituojamas pontifikas.

Knygoje „Pasvajokime“ (Let Us Dream), parašytą pagal pokalbius su Pranciškaus biografu britu Austenu Ivereigh (Ostinu Iveriu), popiežius kritikuoja žmones, teigiančius, kad „vertimas dėvėti kaukę yra valstybės primestas nepagrįstas reikalavimas“.

„Niekada nerasite tokių žmonių proteste prieš George'o Floydo žūtį ar demonstracijoje, rengiamoje todėl, kad esama lūšnynų, kur vaikai stokoja vandens ar išsilavinimo, arba todėl, kad esama ištisų šeimų, netekusių pajamų“, – pažymi jis.

Pranciškus priduria: „Tokiais klausimais jie niekada neprotestuos; jie nepajėgūs išeiti už savo interesų pasaulėlio ribų.“

Knygoje, turinčioje paantraštę „Kelias į geresnę ateitį“ (A Path to a Better Future), daugiausia dėmesio skiriama popiežiaus atsakui į koronaviruso krizę.

„Nepaisant keleto išimčių, vyriausybės deda daug pastangų, teikdamos prioritetą žmonių gerovei ir imdamosi ryžtingų veiksmų sveikatai apsaugoti ir gyvybėms išgelbėti“, – nurodo Šventasis Tėvas.

NBA žvaigždžių vizitas

Žuvus G. Floydui, 44 metų Mineapolio gyventojui, kuriam kelias minutes keliu spaudė kaklą policininkas, Jungtinėse Valstijose ir visame pasaulyje nusirito banga protestų prieš rasimą.

Popiežius vėl pasmerkė jo „siaubingą“ žūtį ir pasveikino faktą, kad „daugybė žmonių, kurie kitaip nebūtų pažinoję vienas kito, išėjo į gatves protestuoti, suvienyti sveiko pasipiktinimo“.

Pranciškus pirmadienį taip pat susitiko su keliais NBA krepšinio lygos žaidėjais, dalyvaujančiais kampanijose prieš rasizmą, įskaitant Anthony Tolliverį (Entonį Toliverį) iš Memfio „Grizzlies“, Jonathaną Isaacą (Džonataną Aizeką) ir Marco Belinelli (Marką Belinelį) iš San Antonijaus „Spurs“, taip pat Sterlingą Browną (Sterlingą Brauną) ir Kyle'ą Korverį (Kailą Korverį) iš Milvokio „Bucks“.

Jie diskutavo su pontifiku oficialioje Vatikano bibliotekoje ir padovanojo jam kamuolį bei marškinėlius.

„Mums buvo didžiulė garbė atvykti į Vatikaną ir pasidalinti savo patirtimi su popiežiumi Pranciškumi“, – krepšininkų asociacijos NBPA atsiųstame pareiškime pabrėžė K. Korveris.

„Jo atvirumas ir noras diskutuoti šiais klausimais suteikė įkvėpimo ir priminė, kad mūsų darbas turėjo poveikį pasauliui ir turi tęstis“, – pridūrė jis.

Savo knygoje popiežius atsiriboja nuo kai kurių judėjimo „Juodųjų gyvybės svarbios“ (Black Lives Matter, BLM)  protestuotojų, nuvertusių vergovės suteptų veikėjų statulų.

Pranciškus tokius veiksmus pavadino „istorijos amputavimu“.

„Laisva tauta yra tauta, kuri prisimena, geba pripažinti savo istoriją, užuot ją neigusi, ir išmoksta geriausias jos pamokas“, – pažymi popiežius.

Nežinomo autoriaus nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode