Sprogimas

keturiuTurkijos pietuose dideliems miško gaisrams apėmus kurortinius Viduržemio jūros pakrantės rajonus ketvirtadienį buvo pranešta apie keturių žmonių žūtį ir daugiau kaip 180 nukentėjusiųjų.

Tūkstančiams ugniagesių kovojant su liepsnomis pareigūnai taip pat pradėjo tyrimą, įtariant, kad trečiadienį keturiose vietose į rytus nuo Antalijos kurorto įsiplieskę gaisrai buvo tyčia sukelti.

Turkijos nelaimių ir ekstremalių situacijų valdymo tarnyba informavo, kad per gaisrus žuvo trys žmonės, įskaitant 82 metų vyrą, kuris gyveno vienas.

Vėliau televizija NTV pranešė, kad Marmaryje žuvo 25 metų vyras, mėginęs išsikviesti pagalbą.

Pirmieji gaisrai paveikė retai apgyvendintą regioną, esantį maždaug už 75 km į rytus nuo Antalijos – turistų iš Rusijos ir Rytų Europos šalių pamėgto kurorto.

Ketvirtadienį ugnis priartėjo prie smėlio paplūdimių, šalia kurių yra daug viešbučių ir kurortų.

Socialiniuose tinkluose ir Turkijos televizijos paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti gyventojai, iššokantys iš savo automobilių ir bėgantys, kad išsigelbėtų, gatvėse siaučiant oranžiniams liepsnų liežuviams ir tvyrant dūmų debesims.

Manavgato mieste prie pajūrio viešbučių komplekso tiršti dūmai padangę nudažė tamsiai oranžine spalva.

Mažiausiai 183 žmonės buvo hospitalizuoti.

Žemės ūkio ministras Bekiras Pakdemirli (Bekiras Pakdemirlis) sakė, kad taip pat buvo evakuotas vienas viešbutis netoli Bodrumo miesto, esančio maždaug už 300 km į vakarus nuo Antalijos, naujiems gaisrams įsiplieskus šalies pietvakarinėje pakrantėje.

Visiška mobilizacija

Gaisrai liepsnojo tvyrant beveik 40 Celsijaus laipsnių siekiančiai kaitrai ir pučiant gūsingam vėjui, kurio greitis siekė 50 km per valandą.

Tačiau Antalijos meras Muhittinas Bocekas (Muchitinas Biodžekas) pareiškė įtariantis nusikalstamą veiką, nes gaisrai prasidėjo iškart keturiose vietose.

„Tai galėtų reikšti padegimą, tačiau šiuo metu apie tai neturime aiškios informacijos“, – trečiadienį sakė M. Bocekas.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pranešė, kad jau pradėtas tyrimas.

„Mūsų piliečiams, nukentėjusiems nuo gaisro, bus suteikta visa reikalinga parama“, – pažymėjo jis vėlai trečiadienį.

Rusijos ambasada nurodė, kad Maskva pasiuntė tris didelius priešgaisrinius lėktuvus, liesiančius ugnies plitimą slopinančią medžiagą ant degančių miškų.

Graikijos užsienio reikalų ministras Nikas Dendijas (Nikos Dendias) savo kolegai Turkijoje sakė, kad Atėnai „pasiruošę prireikus padėti“, nurodė Turkijos užsienio reikalų ministerija.

Pagalbą taip pat pasiūlė Azerbaidžanas.

Daugiau kaip 4 tūkst. turkų ugniagesių iš visos šalies buvo pasiųsti į nelaimės zoną padėti sumažinti žalą ir ieškoti žmonių, kuriems reikia pagalbos.

Ketvirtadienį jie išgelbėjo 10 žmonių, kurie buvo įstrigę valtyje, plaukusioje degančio miško apsuptame ežere.

„Mobilizuotos visos valstybės priemonės, – sakė aplinkos ministras Muratas Kurumas. – Visos mūsų komandos dirba vietoje.“

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode