Sprogimas

bidenasJAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį pasiskiepijo pastiprinamąja vakcinos nuo COVID-19 doze, o amerikiečiams, vis dar atsisakantiems skiepytis, pasakė, kad jie kenkia šaliai.

J. Bidenas kairiąją rankovę pasiraitojo ir trečią „Pfizer“ vakcinos dozę gavo Baltuosiuose rūmuose.

78 metų metų lyderis, raginantis pradėti naudoti stiprinančiąsias dozes kaip naują kovos su koronaviruso pandemija priemonę, COVID-19 sustiprinančiąją injekciją gavo pagal neseniai patvirtintas JAV vyriausybės sveikatos apsaugos tarnybų rekomendacijas. Pagal jas pastiprinamąja doze galis skiepytis žmonės nuo 65 metų.

„Žinau, kad taip neatrodo, bet man daugiau nei 65-eri“, – pajuokavo prezidentas.

Amerikiečių sveikatos apsaugos tarnybos rekomendavo sustiprinančiąsias vakcinos dozes taip pat skirti 18–64 metų žmonėms, kuriems pasireiškia gretutinių sveikatos sutrikimų, tokių kaip diabetas arba nutukimas, taip pat ypač dažnai susiduriantiems su virusu dėl savo darbo arba gyvenamosios vietos.

Tačiau problema, pasak J. Bideno, ta, kad reikšminga amerikiečių dalis ir toliau atsisako net vienos skiepų dozės ir taip kursto mirtiną pandeminio koronaviruso delta atmainos protrūkį šalyje.

77 proc. amerikiečių pasiskiepijo, bet to nepakanka, sakė prezidentas ir atkreipė dėmesį, kad beveik ketvirtadalis gyventojų vis dar atsisako skiepytis.

„Ta aiški mažuma daro... baisiai daug žalos likusiai šalies daliai, – pareiškė J. Bidenas. – Prašom pasielgti teisingai.“

Jungtinėse Valstijose teisę gauti bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtos vakcinos trečiąją dozę turi apie 60 mln. žmonių, praeitą savaitę sakė J. Bidenas.

Jis pirmąja „Pfizer“ preparato doze buvo paskiepytas pernai gruodį, o antrąją gavo sausį, kai tebebuvo išrinktasis prezidentas.

J. Bidenas sakė, kad žmonės, pasiskiepiję bendrovių „Moderna“ arba „Johnson & Johnson“ vakcinomis, galėtų gauti sustiprinančiąsias dozes, kai tik būtų užbaigti jų poveikio tyrimai. Prezidentas išreiškė viltį, kad visi amerikiečiai įgis šią galimybę „greitu laiku“.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) penktadienį pranešė, kad duomenys apie „Moderna“ ir „J&J“ papildomų dozių poveikį bus įvertinti „ateinančiomis savaitėmis“.

Redaktorė Silvija Čibirienė
BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode