Sprogimas

Išduoti eksploatuoti netinkamos transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimą ir ją išregistruoti bus paprasčiau ir greičiau

greiAplinkos ministerija mažina administracinę naštą transporto priemonių savininkams ir netinkamas eksploatuoti transporto priemones surenkančioms bei apdorojančioms įmonėms. Parengtas Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkymo taisyklių pakeitimo projektas siūlo, kad transporto priemonę sunaikinti galėtų priduoti ne tik jos savininkas, bet ir paskirtas jo atstovas.

Numatyta, kad transporto priemonės savininko atstovas būtų paskirtas Civilinio kodekso nustatyta tvarka: sandorio, įstatymo, teismo sprendimo ar administracinio akto pagrindu.

Pažymėjimas, kad transporto priemonė sunaikinta, bus išduodamas tik naudojantis Vieninga gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacine sistema (GPAIS). Kadangi ši sistema bus integruota su Transporto priemonių savininkų apskaitos ir Kelių transporto priemonių registro informacinėmis sistemomis, iš dalies automatiškai bus užpildyti pažymėjimo formoje nurodyti duomenys ir bus leista suformuoti pažymėjimą. Transporto priemonė bus automatiškai išregistruojama ir iš Kelių transporto priemonių registro.

Tai bus leista tik toms transporto priemonėms, kurios neturės apribojimų: nebus įregistruotas jų areštas Turto arešto aktų registre, jos nebus įregistruotos Ieškomų transporto priemonių registre, nebus paskelbta transporto priemonės paieška Lietuvos nacionalinėje antrosios kartos Šengeno informacinėje sistemoje ir Interpolo generalinio sekretoriato duomenų bazėje, transporto priemonės duomenys Europos automobilių ir vairuotojų pažymėjimų informacinėje sistemoje nebus su signalu 12 (angl. re-registration blocked).

Eksploatuoti netinkamos transporto priemonės surinkimo ar apdorojimo įmonei taip pat bus mažiau vargo, elektroninėje pažymėjimo formoje jai reikės įvesti tik unikalų transporto priemonės deklaravimo kodą (SDK), o kiti reikalingi duomenys užsipildys automatiškai. Taip pat bus automatiškai patikrinama, ar transporto priemonei nėra aukščiau nurodytų apribojimų.

Transporto priemonės savininkui ir surinkimo ar apdorojimo įmonei beliks tik sudėti parašus ant pažymėjimo. Surinkimo ar apdorojimo įmonei išdavus pažymėjimą, transporto priemonė bus automatiškai išregistruojama iš Kelių transporto priemonių registro. Nei minėtai įmonei, nei transporto priemonės savininkui nereikės papildomai teikti transporto priemonės sunaikinimo deklaracijos VĮ „Regitra“.

Siūloma, kad šie pakeitimai įsigaliotų nuo 2024 m. vasario 1 d.

Numatoma, kad administracinė našta ūkio subjektams per vienerius kalendorinius metus įteisinus šiuos pakeitimus sumažės apie 56 tūkst. eurų.

Su Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkymo taisyklių pakeitimo projektu galima susipažinti čia.  

Kviečiame suinteresuotas institucijas, visuomenės grupes teikti pastabas ir pasiūlymus. Jų laukiame iki vasario 14  d. elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode