Sprogimas

Atidarytas Panevėžio vaiko raidos centras

Liepos 17 d. oficialiai atidarytas Respublikinės Panevėžio ligoninės vaiko raidos centras (VRC), kuriame jau nuo š. m. pradžios reikiamas sveikatos priežiūros paslaugas gali gauti įvairių raidos sutrikimų turintys vaikai iki 18 metų ir juos auginantys tėveliai. Toks raidos centras – trečiasis Lietuvoje. Iki šiol mūsų šalyje veikė du vaiko raidos centrai – Vilniuje ir Kaune, tad tėveliams tekdavo ne tik laukti ilgai eilėse, bet ir toli vykti, norint gauti reikiamas paslaugas savo atžaloms.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šio vaiko raidos centro atidarymas buvo planuotas kovą, tačiau dėl prasidėjusio karantino ir koronaviruso (COVID-19) plitimo grėsmės teko koreguoti planus juos nukeliant.

„Geriau vėliau nei niekada, tad šiandien atidarome vaiko raidos centrą. Pažįstu šeimų, kurios augina raidos sutrikimų turinčius vaikučius, pavyzdžiui, kuriems diagnozuotas autizmo spektro sutrikimas, dauno sindromas, įvairiapusiai raidos sutrikimai. Tai ypatingai stiprūs žmonės, nes auginti tokius vaikučius – labai sudėtinga, jiems reikalinga ypatinga priežiūra, ugdymas, kas reikalauja labai daug pastangų ir kantrybės. Tad labai svarbu, kad Lietuvoje atsiranda daugiau vaiko raidos centrų, nes tai leis kuo anksčiau diagnozuoti raidos sutrikimus ir imtis reikiamų priemonių ugdant mažuosius“, - sako ministras A. Veryga.

Anot jo, kuo anksčiau pradedama tinkamai dirbti, kruopščiai laikytis medikų ir kitų sveikatos priežiūros specialistų rekomendacijų, tuo geresnių raidos rezultatų ir sėkmingesnės integracijos visuomenėje galima tikėtis ateityje.

Tad ministro A. Verygos teigimu, labai svarbu, kad tėveliai dar pirmaisiais vaiko gyvenimo mėnesiais ir metais būtų ypatingai budrūs, domėtųsi mažylių raida, o pastebėjus, kad raida yra ne tokia, kokia turėtų būti, kuo skubiau kreiptųsi pagalbos į raidos specialistus.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) planuose – įkurti tokius vaiko raidos centrus ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose – Šiauliuose bei Klaipėdoje. Tuo tikslu dirba SAM darbo grupė ir joje suburti ekspertai, tėvų bendruomenės atstovai.

Svarbu ir tai, kad turi keistis visuomenės požiūris į kitokius vaikus ir juos auginančius tėvelius, kuris iki šiol dažniausiai būna negatyvus, stokojama tolerancijos, empatijos. Pavyzdžiui, jei autizmo sutrikimo diagnozę turinčiam vaikui viešoje erdvėje prasideda pykčio priepuoliai, tarkim, dėl sensorinių dirgiklių gausos, aplinkiniai ne visada būna tolerantiški ir supratingi.

„Neretai tokios šeimos sulaukia užgauliojimų, įžeidinėjimų, žeminimų, vaikai vadinami neišauklėtais. Su kolegomis žinome ir tokių pavyzdžių, kuomet tėvai su savo vaikučiais vengia eiti į viešumą, kur nors vykti, kad to netektų patirti. Taip neturi būti. Juk gyvename demokratinėje visuomenėje, kur vietos turi užtekti visiems. Svarbu suprasti, kad turime būti tolerantiški vieni kitiems - juk niekada negali žinoti, kas nutiks. Gal vieną dieną tokios diagnozės gali sulaukti mūsų artimi žmonės – vaikai, anūkai. Tad kviečiu būti draugiškais, supratingais ir gerbti vieni kitus“, - sako ministras A. Veryga.

SAM informacija ir nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode