Parama dėkojame




Sprogimas

Meno ugnikalnis jau pasiruošęs išsiveržimui: XIV Tarptautinis meno festivalis ,,Mažeikiai 2020”

Pernai nuaidėjo XIII Tarptautinis Mažeikių meno festivalis ,,Mažeikiai 2019”. Praėjusiųjų metų festivalio straipsnyje, buvo rašyta, kad skaičius 13-a nėra sėkmę nešantis skaičius. 

 

Džiugu, kad festivalis vis tik praėjo sklandžiai ir pastarojo renginiai paliko didžiulį įspūdį žiūrovams. Kaip bebūtų, šis, XIV Tarptautinis Mažeikių meno festivalis ,,Mažeikiai 2020”, kurio meno vadovas Džeraldas Bidva, taip pat kelia šiek tiek nerimo žinant pasaulinę epidemiologinę situaciją, dėl kurios ribojamas ir žiūrovų skaičius iki 300. Tačiau nuoširdžiai tikimės, kad šiųmetinis festivalis (rugsėjo 12-ą – lapkričio 5-ą dienomis) vyks sklandžiai.

D. Bidvos sveikinimo žodis:

Jau XIV metus Tarptautinis Mažeikių meno festivalis džiugina bei pripildo meile klausytojų širdis. Paguodžia, ramina ir praturtina sielą. O šiais metais tai kaip niekada aktualu. Pasaulinė viruso pandemija taip pakeitė mūsu kasdienybę bei įpročius. Visai žmonijai yra didžiulis išbandymas ir iššūkis, tad kaip niekada svarbu išsaugoti žmogišką artumą net ir laikantis distancijos. Šių metų festivalio tikslas parodyti, kad kartu mes esame stiprūs, taip pat, jog net ir sudėtingomis sąlygomis viskas yra įmanoma. Festivalio organizatorių vardu noriu pakviesti ateiti į puikius renginius“.

13 renginių

Šiemet festivalio rengėjai ir dalyviai publikai dovanoja net 13-a meninių renginių. Festivalio metu išvysime žymius Lietuvos bei užsienio muzikos atlikėjus, ansamblius, chorus, orkestrus, miuziklą. Vienas pagrindinių festivalio akcentų bus XVIII-XIX amžiaus sandūros, klasikinės vokiečių kompozitoriaus Ludwigo van Beethoveno kompozicijos, mat šiais, 2020-aisiais metais pasaulis skambiai mini 250-ąsias kompozitoriaus gimimo metines. Prie vokiečių kūrėjo prisijungs ir XIX-XX amžiaus sandūros vengrų kompozitorius ir moderniosios muzikos korifėjus Béla Bartók, kuris buvo vienas pirmųjų kūrėjų, įrodžiusių, kad daug minčių kūrybai galima pasisemti ir iš savo šalies liaudies dainų.

Neilgai trukus, mus visus džiuginusi vasariška šiluma užleis vietą rudens vėsmei. Tad, kad stebėdami festivalio renginius nesušaltumėte ir jaustumėtes jaukiai, festivalio koncertai vyks uždarose patalpose: Mažeikių kultūros centre bei Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje.

Mažeikių kultūros centre, (rugsėjo 12-ąją), vyks įžanginis festivalio koncertas, kuris bus skiriamas miesto Mažeikių savivaldos 100-ečiui paminėti. Jame skambės III Lietuvos-Latvijos chorines ir instrumentinės muzikos koncertas ,,Draugystės tiltas” – chorai: Klaipėdos berniukų choras ,,Gintarėlis” (vadovas Tomas Ambrozaitis); Mažeikių kultūros centro mišrus choras ,,Draugystė” (vadovas Ričardas Grušas), kurių apsuptyje soluos Šiaulių Sauliaus Sondeckio menu gimnazijos akordeonininkas Jonas Vozbutas, Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijos trimitininkas Tadas Vasiliauskis bei Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos fleitos ir fortepijono dalykų mokytojų duetas ,,Dvi Ingos”. Įžanginį koncertą ves Paulius Mylė, trumpai pristatydamas Mažeikių savivaldos veiklos 100-čio istorinius epizodus, rodomus ekrane. Taip pat pranešame, kad būtent koncerto dieną, Mažeikių muziejaus parengta paroda ,,Mažeikių savivaldai 100” bus eksponuojama Mažeikių kultūros centro II aukšto foje.

Kaip ir minėta pagrindiniai šiųmetiniai XIV Tarptautinio Mažeikių festivalio ,,Mažeikiai 2020” akcentai – ne tik Mažeikių savivaldos 100-mečio minėjimas, bet ir kompozitoriaus L. van Beethoveno 250-osios gimimo metinės. Tad ypač kviečiame į meno festivalio atidarymo koncertą (rugsėjo 25-ąją), kuris ir vyks Mažeikių kultūros centre. Jį papuoš Lietuvos Nacionalinis simfoninis orkestras (dirigentas prof. Juozas Domarkas). Programoje – Liudvigo. van Beethoveno uvertiūra ,,Egmontas” bei Simfonija nr. 3, ,,Herojinė”. Na, o muzikinę koncerto dalį, muzikos istorijos pasakojimais papildys vedėjas, muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Tose pačiose Mažeikių kultūros centro patalpose įvyks dar vienas grandiozinis koncertas, skirtas Liudvigo. van Beethoveno minėjimui. Festivalyje išvysime kamerinį orkestrą ,,Kremerata Baltica” (meno vadovas Gidonas Kremeris). Programoje skambės Liudvigo van Beethoveno bei Béla Bartóko kompozicijos. Pastarosios metu kaip solistas pasirodys meno festivalio vadovas D. Bidva. Apie orkestrą, jų atliekamus kūrinius bei kompozitorius pasakos koncerto vedėja, muzikologė Lukrecija Stonkutė.

Taip pat sulauksime gaivaus Baltijos jūros muzikinio vėjo iš Suomijos, Latvijos bei Lietuvos. Tai Kęstučio Vaiginio džiazo kvartetas, kuris festivalio programos paletę papildys džiazo harmonijų atspalviais, atlikėjai: Kęstutis Vaiginis – saksofonas (Lietuva); Joonas Haavisto fortepijonas (Suomija); Janis Rubiks – kontrabosas (Latvija) bei Kaspars Kurdeko – mušamieji (Latvija). Dar vienas koncertas – visai šeimai. Tai kompozitorės Vaidos Striaupaitės-Beinarienės miuziklas vaikams ,,Sidabrinis Ežerinis”. Pasak kūrinio autorės: ,,Miuziklo pagrindinė mintis dabar yra labai aktuali ir skatina susimąstyti – apie laiką, kurį mes skiriame savo artimiausiems žmonėms, apie vaiko ištvermę ir drąsą, apie kantrybę, užsibrėžtą tikslą ir atkaklumą jo siekiant.” Miuziklo aktorius ir režisierius Kristupas Kavaliauskas, eiliuoto teksto autorė Alma Karosaitė. Dalyviai: kamerinės muzikos ansamblis ,,Musica Humana” (meno vadovas Robertas Beinaris); Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos choras ,,Viva Voce” (vadovai Raimondas Katinas bei Virginija Katinienė); prie miuziklo taip pat prisidės ir senosios muzikos ir šokio ansamblis ,,Festa Cortese” bei solistai Dovilė Kazonaitė (sopranas), Vaidas Bartušas (kontratenoras), Simona Liamo (sopranas) bei kiti personažai. Dargi svečiuosis Latvijos Radijo Bigbendas –tai profesionalus džiazo orkestras, kuris gali konkuruoti su bet kuriuo kitu šioje planetoje! Nuostabi visuma – muzikantai, solistai, ritmika ir stilius – patys geriausi bei Trio ,,Vein” (Šveicarija), kurių džiazo improvizacijų energija keri publiką. Viename iš festivalio paskutiniųjų koncertų mus džiugins ansamblis ,,Duo Unicum” – koncertinių kanklių (Ingrida Spalinskaitė-Kurienė) ir keltiškosios arfos (Giedrė Šiaulytė) duetas, kuris yra unikalus ir pirmasis pasaulyje, o skaidraus žavesio suteiks meninio šokio atlikėja (Viltė Kazlauskaitė).

Kelkimės į Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią. Pastarojoje grieš Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius), prie orkestro prisijungs Valstybinis Kauno choras (meno vadovas Petras Bingelis) bei solistai. Išgirsime garsiąją Liudvigo. van Beethoveno simfoniją nr. 9, ,,Odė džiaugsmui”. Minėtasis koncertas, pasak festivalio meno vadovo D. Bidvos, tai lyg visos žmonijos triumfas, džiaugsmas, pergalė, ypač prisiminus dabartinę pasaulinę situaciją.

Po keletos dienų bažnyčios skliautus muzikos garsais užpildys vargonininkė Renata Marcinkutė-Lesieur su sopranu Asta Krikščiūnaite. Taigi erdvę užlies galingas ir įkvepiantis instrumentų karaliaus skambesys bei nuostabaus grožio balsas.

Tą patį, spalio mėnesį, giedos Latvijos, Rygos vyrų vokalinis ansamblis ,,Schola cantorium” koncerte ,,ILLUMINA”. Grigališkojo choralo muziką papildys Guntars Freibergs – perkusija (Latvija). Koncerto vedėja, muzikologė Lukrecija Stonkutė – publiką supažindins su seniausia, krikščioniškojo tikėjimo apeigose egzistuojančia Dievo šlovinimo forma.

Na ir paskutinysis XIV Tarptautinio Mažeikių meno festivalio ,,Mažeikiai 2020” koncertas nuaidės lapkričio 5-ąją. Tai lietuvių kompozitoriaus Konrado Kavecko sakralinės muzikos koncertas ,,O sacrum convivium”, kurio metu giedos jungtiniai chorai iš Kretingos, Naujosios Akmenės bei Mažeikių. Jų stiprius balsus papildys Baltijos šalių akordeonininkų orkestras drauge su solistu, akordeonininku Jonu Vozbutu. Taip pat prisijungsŠiaulių valstybinis kamerinischoras ,,Polifonija", kuris su 15-os pučiamųjų instrumentine grupe, atliks Antonino Brucknerio Mišias e-moll. 

Veiks parodos

XIV Tarptautinis meno festivalis „Mažeikiai 2020“ neapsiribos vien tik muzikos garsais. Kaip ir minėta, nuo pat festivalio pradžios publika turės galimybę, Mažeikių kultūros centre, pasigrožėti Mažeikių muziejaus parengta paroda ,,Mažeikių savivaldai 100”, mat miestas šiais metais švenčia šią didžiulę sukaktį. Taip pat dailės mylėtojai nuo rugsėjo 25-osios kviečiami gėrėtis Miglės Kosinskaitės bei Peeter Krosmann (Lietuva/Estija) dailės paroda pavadinimu "KARMA KIHELKOND” ir pasinerti į spalvingą pasaulį.

XIV Τarptautinio meno festivalio „Mažeikiai 2020“ programa nebūtų tokia turtinga be rėmėjų. Reiškiame didžiulę padėką Mažeikių savivaldybės tarybai ir festivalio globėjui – Mažeikių rajono savivaldybės merui Vidmantui Macevičiui. Taip pat dėkojame pagrindiniams rėmėjams – Lietuvos Kultūros tarybai ir akcinei bendrovei „ORLEN Lietuva“.

Nuoširdžiai kviečiame panirti į menų sintezę, nuspalvinti rudenį dar ryškesnėmis spalvomis ir vėstančio oro apgaubtus kūnus sušildyti meno skleidžiama šiluma!

Parengė muzikologė Lukrecija Stonkutė









Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode