Sprogimas

Raseinių rajone dviem savaitėms įvedamas karantinas

Raseinių rajone nuo penktadienio dviem savaitėms bus įvestas karantinas, trečiadienį nusprendė Vyriausybė.

Be jau Savivaldybės iki šiol taikytų saugumo priemonių, t.y. prievolės visur dėvėti kaukes, nuotolinio darbo ir mokymosi ir kitų, numatyta iki vidurnakčio riboti kavinių darbo laiką, pirkėjų srautus parduotuvėse. Rekomenduojama atšaukti ir Mišias bažnyčiose.

Vyriausybės sprendimu, karantino režimas bus įvestas nuo penktadienio vidurnakčio ir truks iki spalio 23 dienos pabaigos.

Kaip posėdyje sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, karantiną siūloma įvesti dėl spartaus koronaviruso plitimo: per pastarąsias dvi savaites COVID-19 rodiklis šimtui tūkstančių gyventojų Raseinių rajone siekė 1 108 atvejus, mirė keturi koronavirusu užsikrėtę žmonės, per dvi savaites nustatyta 17 protrūkių įstaigose ir įmonėse bei 25 protrūkiai šeimose.

A. Veryga sakė, kad nerimą kelia ir gyventojų vangumas tikrintis dėl koronaviruso, taip pat nors ir stabilizavęsis, bet didelis naujų užsikrėtimų skaičius. Anot jo, yra rizika, kad užkratas plis į kitas Lietuvos vietas, o griežtesni suvaržymai yra efektyvesni siekiant pagerinti situaciją per trumpą laiką.

„Pagrindo nusiraminimui ten kol kas tikrai nėra“, – sakė jis.

Vyriausybė taip pat numatė, kad nuo penktadienio visos rajono viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės, barai, naktiniai klubai ir kitos pasilinksminimo vietos, gali dirbti nuo 8 iki 24 valandos. Darbo laiko ribojimas netaikomas maitinimo įstaigoms, teikiančioms maistą išsinešti, taip pat kai jos organizuoja įmonių, įstaigų ar organizacijų darbuotojų maitinimą, kai įstaigose vykdomas pamaininis darbas.

Darbo laiko leidžiama neriboti ir lošimo namams (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonams, jei šie neteikia viešojo maitinimo paslaugos.

Įvedus karantiną, Raseinių rajone esančios parduotuvės, kioskai ir kitos prekybos bei paslaugų teikimo vietos privalės riboti lankytojų srautus, užtikrinant, kad kiekvienam jų tektų bent 10 kv. metrų ploto arba vienu metu aptarnauti tik vieną pirkėją ar klientą.

Taip pat rekomenduojama savivaldybėje veikiančioms religinėms bendruomenėms neorganizuoti religinių apeigų, kad būtų išvengta viešų susibūrimų.

Visas kitas karantino režimu įtvirtintas priemones Raseinių rajono savivaldybė tvirtina jau įvedusi pradėjus plisti koronavirusui.

S. Skvernelis: situacijai negerėjant, bus ribojamas judėjimas

Premjeras Saulius Skvernelis piktinosi, kad Raseinių mobilusis koronaviruso patikros punktas yra pustuštis ir ragino Raseinių rajono savivaldybę skatinti gyventojus testuotis. Priešingu atveju, anot jo, artimiausiu metu Vyriausybė gali apriboti judėjimą iš savivaldybės.

„Kol yra toks vengimas, nenoras, nesupratimas, arba dezinformacijos skleidimas, kai mes, nežinodami situacijos realiai, kokia ji yra Raseinių savivaldybės teritorijoje, būsime priversti žengti kitą žingsnį – uždaryti savivaldybę ir riboti susisiekimą į ir iš. To tikrai nesinori daryti, geriau turėti tuos skaičius, kurie yra realūs, jeigu jie ir bus didesni, nei bandyti vengti, nesitikrinti ir sergant arba nešiojant besimptomiais atvejais platinti toliau virusą, judant po Lietuvos teritoriją šalies mastu“, –  pareiškė S. Skvernelis.

Nutarime taip pat nustatyta, kad viešajame transporte tarp keleivių privalo būti išlaikytas metro atstumas, transporto priemonės – nuolat dezinfekuojamos, viešose vietose vyresniems nei 6 metų asmenims privaloma dėvėti kaukes ir nesibūriuoti daugiau nei po du žmones, išskyrus šeimas arba jei vyksta laidotuvės. Kaukių galima nedėvėti valgant ar geriant viešojo maitinimo įstaigose, taip pat jei dėl to negalima suteikti paslaugų ar to neleidžia asmens negalia.

Vyriausybės nutarime taip pat rekomenduojama riboti judėjimą dėl nebūtinų priežasčių – palikti gyvenamąją vietą siūloma tik vykstant į prekybos vietą, darbą, į gydymo įstaigą ar dėl kitų paslaugų, taip pat vykstant balsuoti rinkimuose.

Be kita ko, draudžiami visi renginiai bei susibūrimai tiek atvirose, tiek uždarose erdvėse, išskyrus rinkimus.

Nurodoma, kad valstybės ir savivaldybių institucijos Raseinių rajone turi dirbti nuotoliniu būdu, išskyrus išimtis, kai tam tikrų funkcijų per nuotolį atlikti neįmanoma. Privačiam sektoriui tai tik rekomenduojama.

Numatytas ir draudimas lankyti kultūros, pramogų ar sporto įstaigų lankymas, išimtis taikoma tik aukšto meistriškumo sportininkams. 

Įtvirtintas ir reikalavimas švietimo įstaigoms, dienos užimtumo centrams organizuoti ugdymą ir švietimą nuotoliniu būdu, uždrausta patekti lankytojams į socialinių paslaugų įstaigas, o savivaldybė įpareigota užtikrinti vaikų ir žmonių su negalia priežiūrą išimtiniais atvejais įstaigose, jeigu tokia priežiūra neįmanoma namuose.   

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode