Sprogimas

Lietuvą pasiekus gripo vakcinai – galimybė pasiskiepyti nuo COVID-19 ir gripo vienu metu

gripoĮ Lietuvą atskraidinta visa 2022–2023 m. gripo sezonui skirtos gripo vakcinos siunta. Jau šią savaitę skiepai pradedami išvežioti jas užsakiusioms gydymo įstaigoms. Planuojama, kad visas šias įstaigas gripo vakcina turėtų pasiekti per 2–3 savaites. Tai patogi proga rizikos grupėms priklausantiems gyventojams vienu kartu nemokamai pasiskiepyti ir nuo gripo, ir nuo COVID-19 ligos. Gyventojai, kurie nepriklauso rizikos grupėms, nuo gripo gali skiepytis savo lėšomis.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Valstybinės ligonių kasos (VLK) specialistai kviečia gyventojus nedelsti ir vienu metu pasiskiepyti nuo labiausiai paplitusių infekcinių susirgimų.

„Tikimės, kad galimybė vienu metu pasiskiepyti nuo COVID-19 ir gripo padidins vakcinacijos apimtis, o gyventojams bus gerokai patogiau planuotis vizitus į gydymo įstaigas. Tokia galimybė sudaroma rizikos grupėms priklausantiems asmenims, kuriuos raginčiau suplanuoti vizitus vakcinacijai bei tokiu būdu apsaugoti save ir artimuosius“, – teigia SAM Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius. 

To paties vizito pas gydytoją metu rekomenduojama pasikonsultuoti ir dėl vakcinacijos nuo pneumokokinės infekcijos, nes dažniausiai komplikacijas, tokias kaip plaučių ar vidurinės ausies uždegimas, sukelia pneumokokas po gripo ar kitų virusinių oro lašeliniu keliu plintančių infekcijų

„Atsižvelgdama į epidemiologinę situaciją ir ruošdamasi būsimam peršalimo ligų sezonui, VLK rekordiškai anksti – dar vasarį nupirko daugiau nei 201 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos. dozių. Privalomojo sveikatos draudimo fondui pirkinys atsiėjo kiek daugiau nei 1,5 mln. eurų. Palyginus su pernai, vienos dozės kaina sumažėjo net 13 proc.“, – sako VLK Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

Gripo sezonas įprastai prasideda spalį, o baigiasi – gegužę. Skiepijimas nuo gripo infekcijos ypač aktualus koronaviruso pandemijos laikotarpiu, nes susirgus gripu ir COVID-19 infekcija gydymas yra sudėtingesnis, išauga sunkių komplikacijų tikimybė, didžiulė našta tektų sveikatos sektoriui, kuri gali tapti nepakeliama.

Vakcinacija nuo COVID-19 jau vyksta. Pirmuoju etapu prioritetas skiepijimui antrąja sustiprinančiąja doze teikiamas 60 metų amžiaus ir vyresniems gyventojams, taip pat sergantiems lėtinėmis ligomis. Kitų amžiaus grupių gyventojai gali registruotis vakcinacijai, jų skiepijimas prasidės spalio pradžioje.

Tarptautinės organizacijos, Lietuvos medikai ir epidemiologai ne kartą yra pabrėžę, kad sezoninė gripo vakcina yra gyvybiškai svarbi, siekiant apsaugoti visuomenę nuo sunkių gripo formų, hospitalizacijos, komplikacijų ir mirties. Ypač šis skiepas aktualus rizikos grupių asmenims, kuriems gripas yra daug pavojingesnis ir gali būti net mirtinas.

Kaip ir kasmet Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis įsigyta gripo vakcina šiemet bus skiepijami rizikos grupių žmonės: 65 metų amžiaus ir vyresni žmonės, nėščiosios, socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojai, taip pat sergantieji lėtinėmis ligomis. Be to, kompensuojamąja vakcina skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Norintys pasiskiepyti rizikos grupėms priklausantys gyventojai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Vieno vizito metu galima pasiskiepyti gripo vakcina, nuo pneumokokinės infekcijos ir COVID-19 ligos. Nusprendus skiepytis, rekomenduojama pasitarti su savo šeimos gydytoju, pediatru.

Vadovaujantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro bei Lietuvos ekspertų rekomendacijomis, adaptuotos vakcinos nuo COVID-19 bus skiriamos tik skiepijimui sustiprinančiąja doze. Skiepytis pirma sustiprinančiąja vakcinos doze galės visi gyventojai nuo 12 metų amžiaus, antra sustiprinančiąja doze – nuo 18 metų amžiaus, laikantis skiepijimo intervalų.

Pasiskiepyti pagal pirminę schemą galima originaliosiomis vakcinomis „Comirnaty“ ir „Spikevax“, kurios taip pat veiksmingai apsaugo nuo sunkios COVID-19 ligos formos, hospitalizacijos ir mirties.

VLK specialistai primena, kad kiekvienam gripo sezonui vakcina gaminama, pagal tarptautinių ekspertų, mokslininkų numatytus ateinantį sezoną cirkuliuosiančius gripo virusų tipus. Gripo vakcinos gamyba ir pristatymas į šalį paprastai užtrunka nuo 6 iki 8 mėnesių. Ruošiantis 2022–2023 metų gripo sezonui, gydymo įstaigos vakcinos poreikį nurodė dar 2021 m. pabaigoje. Vadovaujantis Nacionaline imunoprofilaktikos 2019–2023 metų programa, šiam, kaip ir buvusiam, sezonui nupirkta keturvalentė gripo vakcina.

SAM Spaudos tarnybos ir VLK informacija

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode