Sprogimas

Du iš dešimties mokyklinio amžiaus vaikų yra per didelio svorio – Higienos institutas

svorioDu iš dešimties mokyklinio amžiaus vaikų yra per didelio svorio, tarp ikimokyklinukų ši dalis beveik perpus mažesnė, rodo antradienį paskelbti Higienos instituto duomenys.

2021–2022 mokslo metais apie 63 proc. 2–6 metų vaikų buvo normalaus kūno svorio. Tarp 7–17 metų vaikų ši dalis sudarė apie 64 procentus. Antsvorio turi arba nutukę yra 9 proc. ikimokyklinukų ir 21 proc. moksleivių.

Instituto duomenimis, ikimokyklinio amžiaus mokinių dantys beveik tris kartus sveikesni, palyginti su 7–17 metų amžiaus mokiniais. Praėjusiais mokslo metais 60,7 proc. 0–6 metų vaikų dantys buvo sveiki, 7–17 metų grupėje tokių mokinių dalis sudarė tik 22,7 procento.

99,5 proc. 0–6 metų vaikų, lankiusių ugdymo įstaigas, dalyvavo ugdymo procese priklausydami pagrindinei fizinio ugdymo grupei. Tarp 7–17 metų vaikų tokių buvo 96,7 procento.

Šiai grupei priskiriami vaikai, kurie yra visiškai sveiki ar turintys nedidelių sveikatos sutrikimų, tokių kaip nedidelio laipsnio regos sutrikimai, netaisyklinga laikysena, funkciniai negalavimai ir panašių.

Ikimokyklinio amžiaus ugdymo įstaigas lankantiems vaikams dažniau nei vyresniems mokiniams nustatomos bendros rekomendacijos dėl alergenų ir pritaikytos mitybos. Rekomendacija vengti alergenų per profilaktinį sveikatos patikrinimą nustatyta 11,8 proc. ikimokyklinukų ir 7,9 proc. moksleivių. Pritaikytas maitinimas reikalingas 9,8 proc. 0–6 metų vaikų ir 5,1 proc. 7–17 metų vaikų.

8,4 proc. ikimokyklinio amžiaus vaikų nurodomos specialios rekomendacijos dėl sveikatos sutrikimų. Dažniausiai jie susiję su kalbos išraiškos sutrikimais, atopiniu dermatitu. Tarp vyresnių vaikų specialiosios rekomendacijos taikomos 13 proc., jos dažniausiai susijusios su trumparegyste, astigmatizmu, dominuojančia alergine astma.

Šią informaciją Higienos institutas pateikė remdamasis Vaikų sveikatos stebėsenos informacinės sistemos duomenimis, sukauptais iš Mokinio sveikatos pažymėjimo duomenų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode