Parama dėkojame




 Meksikos pareigūnai aptiko 32 lavonus ir devynių žmonių galvas slaptoje kapavietėje smurto ir narkotikų kartelių karų dėl įtakos krečiamoje pietinėje šalies valstijoje, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

17 laidojimo duobių buvo surastos ant kalno, esančio netoli Pokhahusco kaimo Sitlalos savivaldybėje nuo antradienio iki ketvirtadienio.

 

„Tie atradimai siaubingi“, – sakė Gerero valstijos viešojo saugumo departamento atstovas Roberto Alvarezas (Robertas Alvaresas). Anot jo, buvo rasti 31 vyro ir vienos moters lavonai.

Palaikai buvo nugabenti į valstijos sostinę Čilpansingą, kur jie bus atpažinti, nurodė R.Alvarezas. Dėl šios bylos niekas nebuvo suimtas.

Apirę palaikai buvo rasti 17 iš 20 duobių, kasinėtose tyrėjų. Antradienį buvo iškasti septynių žmonių palaikai, trečiadienį – dar penkių, o ketvirtadienį buvo surasti likusieji.

Daugiau palaikų rasta nebuvo, bet kariai regione ieško ir kitų paslėptų kapaviečių.

Narkotikų prekeivių karteliai jau daug metų laidoja savo aukas slaptuose kapuose visoje šalyje, o pareigūnai nuolat randa žmonių palaikų.

Pavyzdžiui, vakarinių Chalisko ir Mičoakano valstijų pasienyje nuo 2013 metų pabaigos ir 2014 metų pradžios 37 slaptuose kapuose buvo rasti 75 lavonai.

Gerero valstiją taip pat kamuoja masinių pagrobimų banga. Praėjusią savaitę Achučitlan del Progreso savivaldybėje buvo pagrobta 12 asmenų.

Galvos šaldiklyje

Slaptas kapavietes pareigūnai aptiko gavę anonimišką pranešimą apie stovyklą, kurioje esą laikomi žmonės, naujienų agentūrai AFP nurodė R.Alvarezas.

Atvykę į tą vietą ant kalno jie rado vieną pagrobtą žmogų, du automobilius, motociklą ir neperšaunamų liemenių.

Kariai ir policija taip pat rado keturias galvas šaldiklyje, o jos gali būti susijusios su devyniais lavonais, keliomis dienomis anksčiau aptiktais vienoje pakelėje Tistloje, sakė jis.

Dėl įtakos Sitlalos teritorijoje kovoja narkotikų kontrabandininkų gaujos „Guerreros Unidos“ ir „Los Rojos“, sakė saugumo pareigūnas.

„Įvykdoma daug žmogžudysčių, daug pagrobimų“, – sakė jis.

Gereras yra viena labiausiai smurto krečiamų šalies valstijų, kuri taip pat garsėja opijinių aguonų auginimu. Praėjusį savaitgalį joje buvo nužudyta mažiausiai 24 žmonės.

„Didelėje Gerero dalyje yra aguonų laukų, o aguonų kaina išaugo tarptautiniu lygiu“, padidėjus heroino paklausai Jungtinėse Valstijose, sakė R.Alvarezas. Karteliai kovoja „be gailesčio“, pridūrė jis.

Hectoro Beltrano Leyvos (Hektoro Beltrano Leivos) narkotikų kartelis yra įsipainiojęs į kruviną karą dėl įtakos su vadinamuoju Nepriklausomu Akapulko karteliu. Dėl šio konflikto kažkada prabangus buvęs Ramiojo vandenyno pakrantės kurortas ir uostamiestis tapo Meksikos žmogžudysčių sostine.

Be to, Gerero valstijoje esančiame Igvalos mieste 2014 metų rugsėjį mįslingomis aplinkybėmis dingo 43 studentai. Ši byla pritraukė tarptautinės bendruomenės dėmesį, tačiau ji vis dar tebėra neišspręsta.

Pastaroji byla atkreipė dėmesį į didžiulį dingusių asmenų skaičių Meksikoje, kur nuo 2007 metų apie 28 tūkst. žmonių yra laikomi dingusiais. Be to, dėl narkotikų grupuočių smurto žuvo kelios dešimtys tūkstančių asmenų.

Pasipiktinusios pareigūnų neveiksnumu, dingusiųjų šeimos pradeda savarankiškas paieškas visoje šalyje ir patys randa paslėptų kapaviečių.

Jie ieško kasinėtos žemės, bado ją kartimis ir bando užuosti, ar nesijaučia pūvančių palaikų dvoko.

Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Meksikas, lapkričio 25 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode