Sprogimas

nedideleŠvedijos rinkimų pergalę nedidele persvara pasiekusiam dešiniųjų ir kraštutinių dešiniųjų blokui vadovaujantis konservatyvios Nuosaikiųjų partijos lyderis Ulfas Kristerssonas (Ulfas Kristersonas) rengiasi ketvirtadienį formuoti naują šalies vyriausybę.

„Pradedu naujos ir stiprios vyriausybės formavimo darbą, – trečiadienį baigiant skaičiuoti balsus sakė U. Kristerssonas. – Dabar atkursime tvarką Švedijoje!“

Jo keturių partijų koalicija turės 176 iš 349 vietų Švedijos parlamente, rodo rinkimų rezultatai, paskelbti suskaičiavus balsus 99,9 proc. rinkimų apylinkių. 73 bloko vietos atitenka kraštutinių dešiniųjų „Švedijos demokratams“ (SD).

Kairieji gauna 173 vietas parlamente.

Sekmadienio rinkimų kova buvo tokia atkakli, kad rezultatams patvirtinti iki trečiadienio buvo skaičiuojama dešimtys tūkstančių balsų, atiduotų užsienyje ir per išankstinį balsavimą.

Trečiadienį pripažindama savo stovyklos pralaimėjimą, socialdemokratų premjerė Magdalena Andersson (Magdalena Anderson) paskelbė atsistatydinanti.

Spaudos konferencijoje ji pažymėjo, kad nors dešiniųjų „persvara nedidelė, tai vis tiek dauguma“.

„Taigi, rytoj [ketvirtadienį] įteiksiu pareiškimą dėl atsistatydinimo iš premjerės pareigų“, – kalbėjo 2021 metais paskirta premjerė.

„Padaryti Švediją vėl didžią“

Švedijos vyriausybės dar niekada nebuvo priklausomos nuo antiimigracinių ir nacionalistinių pažiūrų SD paramos. Sekmadienį ši partija tapo didele rinkimų laimėtoja.

Suskaičiavus beveik visus balsus paaiškėjo, kad SD liko antroje vietoje po socialdemokratų, Švedijos politikoje dominavusių nuo praėjusio amžiaus 4-ojo dešimtmečio.

Tačiau premjero postas tikriausiai atiteks U. Kristerssonui, nes SD lyderis Jimmie Akessonas (Jimis Okesonas) negali suvienyti visų keturių bloko partijų.

U. Kristerssonas, buvęs gimnastas, vadovavo dideliam savo partijos pozicijos pokyčiui dėl SD – 2019-aisiais pradėjo bandomąsias derybas su kraštutiniais dešiniaisiais, o vėliau stiprino bendradarbiavimą su jais.

Vėliau šiuo pavyzdžiu pasekė krikščionys demokratai ir, kiek mažesniu mastu, liberalai.

Kol kas lieka neatsakytas keblus klausimas, ar kraštutiniams dešiniesiems bus skirta postų ministrų kabinete. J. Akessonas sekmadienį sakė, kad tai yra jo partijos tikslas.

Trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“ J. Akessonas padėkojo „Švedijos draugams“ visoje šalyje ir pažymėjo, kad dėl naujos vyriausybės bus deramasi tiek laiko, kiek reikės.

„Dabar prasideda darbas [siekiant] padaryti Švediją vėl didžią“, – sakė jis.

Italijos antiimigracinės „Lygos“ lyderis Matteo Salvini (Matėjas Salvinis) sveikino SD sėkmę.

„Net nuostabioje ir demokratinėje Švedijoje kairieji nugalėti ir pasiųsti namo“, – sakoma M. Salvini trečiadienio pareiškime.

SD iškilo iš neonacių grupių ir 10-ojo dešimtmečio pradžios judėjimo „Išlaikyk Švediją švedišką“. 2010 metais ši partija, surinkusi 5,7 proc. balsų, pateko į parlamentą.

Redaktorė Miglė Giri

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode