Parama dėkojame




brituRusijos institucijos okupuotuose Ukrainos regionuose rugsėjo 8–10 dienomis planuoja pirmą kartą surengti rinkimus, sutapsiančius su pačioje Rusijoje rengiamais rinkimais, nurodoma socialiniame tinkle „X“ antradienį paskelbtame britų žvalgybos pranešime.

Rugsėjo 10 dieną keliuose Rusijos regionuose vyks gubernatorių, vietos parlamentų ir savivaldybių tarybų rinkimai.

Tačiau okupacinė valdžia Donecke ir Zaporižioje jau nuo ketvirtadienio vykdo išankstinį balsavimą, o Chersone ir Luhanske jis prasidėjo šeštadienį.

Nors nustatyta, kad dalyvaus daugiau kaip tūkstantis kandidatų, kai kuriais duomenimis, trūksta kvalifikuotų, patyrusių ir noriai paraiškas teikiančių asmenų, pažymi britų žvalgyba.

Taip pat nėra nepriklausomų kandidatų, nepriklausančių Kremliaus remiamoms partijoms, o tai, anot žvalgybos, rodo, kad šie rinkimai nebus laisvi ir sąžiningi.

Ukrainos nacionalinio pasipriešinimo centras (CNR) tvirtina, kad okupacinė administracija gerokai padidino rinkėjų skaičių registre.

Pranešime nurodoma, kad Kremliaus apklausos rodo, jog „Vieningoji Rusija“, dominuojanti Rusijos partija, keturiuose okupuotuose regionuose turėtų surinkti 80 proc. balsų.

Britų žvalgyba teigia, kad ši partija, siekdama užtikrinti Kremliaus įtaką okupuotuose regionuose, greičiausiai užims daugumą vietų.

Maskva kontroliuoja maždaug penktadalį kaimyninės Ukrainos teritorijos: 2014 metais aneksuotą Krymo pusiasalį ir dalį Luhansko, Donecko, Zaporižios ir Chersono sričių.

Kyjivas pabrėžė, kad nepripažįsta Rusijos rengiamų balsavimų okupuotose teritorijose rezultatų. Praėjusį mėnesį Aukščiausioji Rada priėmė rezoliuciją, kuria ragina užsienio valstybių parlamentus ir vyriausybes bei tarptautines organizacijas padaryti tą patį.

Ukrainos saugumo tarnyba aktyvų dalyvavimą šiuose rinkimuose okupuotose teritorijose laiko kolaboravimo ir išdavystės apraiška, pažymi transliuotojas „Deutsche Welle“.

Tuo metu Ukrainos CNR savo ketvirtadienį paskelbtame pranešime ragino žmones nebalsuoti ir, jei įmanoma, išvykti iš rusų okupuotų teritorijų.

„Rusai laikinai okupuotose teritorijose pradėjo rengti „rinkimus“ į miestų pseudotarybas ir „įstatymų leidžiamąsias institucijas“, – ketvirtadienį pareiškė Ukrainos CNR.

„Rusams reikia šios ilgos schemos, kad nuslėptų rinkėjų aktyvumą ir vietos gyventojų nesuinteresuotumą „valios išraiška“, – teigė CNR, kurį įsteigė Specialiųjų operacijų pajėgos, siekdamos mokyti, koordinuoti ir plėsti pasipriešinimo okupacijai judėjimą Ukrainoje.

„Raginame ukrainiečius neatverti durų okupantams ir, jei įmanoma, palikti regioną ar savo namus „išankstinio balsavimo“ laikotarpiu“, – sakoma centro pareiškime.

Pernai rudenį po referendumų, kuriuos Kyjivas ir jo Vakarų sąjungininkai vadina apgaule, Rusija paskelbė aneksavusi Luhansko, Donecko, Chersono ir Zaporižios regionus, nors nė vieno iš jų niekada visiškai nekontroliavo.

Jungtinės Tautos pasmerkė bandymą neteisėtai aneksuoti Ukrainos žemes ir paragino tarptautinę bendruomenę nepripažinti jokių Rusijos paskelbtų sienų pakeitimų.

Kovos tose teritorijose tebesitęsia, Ukrainai vykdant birželį pradėtą kontrpuolimą beveik 1 tūkst. km fronte.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode