Marcinkevičius




nulinioIr turtingosios, ir besivystančios šalys privalo daug sparčiau siekti savo nulinio grynojo išmetamųjų teršalų kiekio tikslų, o dėl švarios energijos gamybos augimo pasaulio tikslai dėl klimato vis dar yra pasiekiami, antradienį paskelbė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).

Turtingosios šalys anglies dvideginio poveikio neutralumą dabar privalo pasiekti maždaug 2045-aisiais, o Kinija – 2050-aisiais, kad būtų pasiektas Paryžiuje išsikeltas tikslas pasaulio šiltėjimą apriboti 1,5 Celsijaus laipsnio, palyginti su temperatūra iki pramonės revoliucijos, nurodė TEA.

„Pasaulis jau per ilgai delsė, kad išvengtų sunkių sprendimų“, – teigė pasaulinė energetikos priežiūros institucija.

Ataskaitoje, kuri paskelbta prieš svarbias Jungtinių Tautų derybas dėl klimato kaitos, atnaujinamas 2021-ųjų TEA „Grynojo nulio planas“, kuriame teigiama, kad nauja iškastinio kuro plėtra yra nesuderinama su pasauliniu išmetamo anglies dioksido kiekio mažinimu iki šimtmečio vidurio ir 1,5 Celsijaus apribojimo tikslo įgyvendinimu.

Praėjus dvejiems metams TEA pastebėjo pažangą – rekordiškai išaugo saulės energijos pajėgumai ir elektromobilių pardavimai. Tai atitinka planą siekti grynojo nulinio išmetamųjų teršalų kiekio, taip pat ir pramonės planus diegti naują jų gamybą.

TEA teigė, kad energetikos sektorius keičiasi greičiau, nei daugelis mano, ir pridūrė, kad šios švarios energijos technologijos kartu turėtų sudaryti trečdalį kiekio, kuriuo iki 2030 metų reikia sumažinti teršalų išmetimą.

Tačiau agentūra įspėjo, kad laikotarpiu, per kurį po COVID-19 pandemijos atsigavinėjo ekonomika ir kilo Rusijos invazijos į Ukrainą sukelta energetikos krizė, didėjo investicijos į iškastinį kurą ir emisijų kiekis, sukeldami neigiamą poveikį.

„Per pastaruosius dvejus metus kelias iki 1,5 Celsijaus tikslo susiaurėjo, tačiau švarios energijos technologijos jį išlaiko atvirą“, – sakė TEA vadovas Fatihas Birolis.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode