Marcinkevičius




nuramintiJAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį paskambino pagrindiniams sąjungininkams ir patikino juos, kad JAV toliau rems Ukrainą, nepaisydamos Vašingtone kilusio politinio chaoso, dėl kurio galėtų būti atsisakyta naujos karinės pagalbos Kyjivui. 

Po to, kai siekiant išvengti JAV vyriausybės uždarymo į įstatymą nebuvo įtraukti punktai dėl paramos Ukrainai, J. Bidenas telefonu pasikalbėjo su sunerimusiais Vakarų lyderiais.

Tačiau demokrato J. Bideno viltys greitai prastumti naują įstatymą dėl Ukrainos žlugo, griežtosios linijos šalininkams nušalinus Atstovų Rūmų pirmininką, respublikoną Keviną McCarthy (Keviną Makartį).

JAV didėjant chaosui, dėl kurio gali sustoti bet koks teisėkūros darbas, J. Bidenas paragino nedelsiant išrinkti naują pirmininką, kad būtų galima spręsti neatidėliotinus iššūkius, su kuriais susiduria valstybė, pranešė Baltieji rūmai.

JAV prezidentas anksčiau paskambino svarbių sąjungininkių Jungtinės Karalystės, Kanados, Vokietijos, Italijos, Japonijos, Lenkijos, Rumunijos, Europos Sąjungos ir NATO vadovams bei Prancūzijos užsienio reikalų ministrei.

„Prezidentas J. Bidenas dar kartą patvirtino Jungtinių Valstijų įsipareigojimą remti Ukrainą tiek, kiek reikės, jai ginant savo suverenitetą ir teritorinį vientisumą, o kiti lyderiai patvirtino savo įsipareigojimus“, – sakė Baltieji rūmai.

„Laikas nėra draugas“

Tačiau patys Baltieji rūmai aiškiai nurodė, kad klausimas yra neatidėliotinas.

Baltųjų rūmų atstovas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Kirby (Džonas Kerbis) perspėjo, kad jei nauja pagalba nebus patvirtinta, esamų lėšų, skirtų padėti Ukrainai kovoti su Rusijos prezidento Vladimiro Putino invazija, užteks tik porai mėnesių.

„Laikas nėra mūsų draugas“, – žurnalistams sakė J. Kirby. Pasak jo, finansavimo nutraukimas ne tik pakenktų Ukrainai mūšio lauke, bet ir priverstų V. Putiną patikėti, kad jis gali pasiekti savo išlaukdamas.

Pentagonas teigė, kad pagalbos, kuri jau buvo patvirtinta, pakaks, norint dar šiek tiek ilgiau patenkinti Ukrainos karinius poreikius.

Po pokalbių sąjungininkai suskubo pareikšti, kad išlieka vieningi su J. Bidenu, kurio šalis yra didžiausia pagalbos Ukrainai teikėja.

Nuo 2022 metų vasario, kai Maskva pradėjo plataus masto invaziją, Vašingtonas Kyjivui skyrė daugiau kaip 43 mlrd. dolerių (41 mlrd. eurų) karinės pagalbos. Kongresas iš viso patvirtino 113 mlrd. dolerių (108 mlrd. eurų) paramą, įskaitant humanitarinę pagalbą.

Italijos ministrės pirmininkės Giorgios Meloni (Džordžos Meloni) biuras sakė, kad J. Bidenas „norėjo patikinti sąjungininkus, kad Amerika ir toliau remia Ukrainą“ po JAV vyriausybės uždarymo dramos.

Britų ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) padėkojo J. Bidenui už lyderystę ir pridūrė, kad Vakarų parama bus teikiama tiek, kiek reikės.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pabrėžė nuolatinės paramos Ukrainai svarbą ir pridūrė, kad Aljanso narės teisingai dalijasi našta.

„Nepakeičiama valstybė“

Rusija pasinaudojo Vašingtone kilusiu chaosu. Kremlius pirmadienį pareiškė, kad kilus neaiškumui dėl JAV pagalbos Ukrainai Vakarų nuovargis nuo karo didės.

J. Bidenas teigė, kad ant kortos pastatytas Jungtinių Valstijų vaidmuo pasaulyje, ir socialiniame tinkle parašė: „Pasaulyje esame nepakeičiama valstybė – taip ir elkimės.“

Panašu, kad dabar, likus kiek daugiau nei metams iki rinkimų, pagalba Ukrainai taps JAV politikos įkaite, griežtosios linijos respublikonams, nušalinusiems Atstovų Rūmų pirmininką K. McCarthy, į savo darbotvarkę įtraukus pagalbos Ukrainai sustabdymą.

Chaosas kilo po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis rugsėjį apsilankė Vašingtone ir paprašė toliau teikti paramą.

Nuo Rusijos invazijos pradžios daugiau nei prieš pusantrų metų griežtosios linijos respublikonų bei kai kurių rinkėjų pasipriešinimas didėja.

Rugsėjo 24 dieną paskelbta televizijos ABC ir laikraščio „The Washington Post“ apklausa parodė, jog 41 proc. respondentų mano, kad Jungtinės Valstijos per daug remia Ukrainą. Vasarį taip manančių buvo 33 proc., o 2022 metų kovą – tik 14 procentų.

Abejonių dėl Vakarų vienybės padaugėjo ir po to, kai šį savaitgalį Slovakija ministru pirmininku išrinko populistų lyderį Robertą Fico (Robertą Ficą), pažadėjusį nutraukti karinę paramą Ukrainai.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode