Marcinkevičius




lietuTaivano pietinį pakraštį ketvirtadienį nusiaubė taifūnas „Koinu“, atnešęs į šį regioną smarkius vėjus ir lietų.

Vėjo stiprumas atokioje saloje siekė iki 340 km per valandą.

Centrinės meteorologijos valdybos duomenimis, rytinėje vulkaninės kilmės Orchidėjų saloje, kurioje daugiausia gyvena žvejai ir ūkininkai, naktį, taifūnui „Koinu“ judant į vakarus, Taivano pietinio galo link, vėjo gūsiai siekė 342,72 kilometrų per valandą.

„Praėjusią naktį Orchidėjų saloje išmatuotas didžiausias 95,2 metro per sekundę vėjo gūsis yra naujas Taivano rekordas“, – naujienų agentūrai AFP sakė meteorologas.

Iš pradžių buvo tikimasi, kad taifūnas „Koinu“ smogs tiesiai į pietinį salos galą, bet jis pasuko toliau į pietus, sakė orų prognozuotojas ir pridūrė, kad audros debesys gali pasislinkti į jūrą.

Ekspertai teigia, kad dėl klimato kaitos atogrąžų audrų trajektorijos tapo sunkiau nuspėjamos, o jų intensyvumas didėja, todėl kyla smarkios liūtys, staigūs potvyniai ir stiprios audros.

Nuo gegužės iki lapkričio mėnesio Taivane dažnai kyla atogrąžų audros, todėl ketvirtadienį, laukiant taifūno „Koinu“, buvo uždarytos mokyklos ir biurai.

Buvo atšaukta daugiau kaip 200 tarptautinių ir vietinių skrydžių, o kalnuotuose regionuose atsargumo sumetimais evakuota beveik 3 000 žmonių.

Pietinės Taitungo apygardos gyventojai prieš taifūną apsirūpino maisto atsargomis.

„Gyvename kalnuose ir turime nuvažiuoti nemažą atstumą, kad čia atvyktume. Todėl pagalvojome, kad geriau būtų tiesiog apsirūpinti atsargomis“, – naujienų agentūrai AFP sakė 26-erių Meng Xinas (Meng SInas). 

Ketvirtadienį, kai regioną užklupo liūtys, o stiprus vėjas nuvertė gatvių ženklus ir nuplėšė metalines stogų dangas, gatvės buvo pustuštės.

„7-Eleven“ parduotuvės langai ir durys buvo apklijuoti lipnia juosta, kad nesudužtų.

„Koinu“ pasirodė praėjus maždaug mėnesiui po to, kai Taivanui smogė taifūnas „Haiku“  – pirmasis taifūnas Taivane per pastaruosius ketverius metus – ir privertė beveik 8 000 žmonių evakuotis iš savo namų.

Tikimasi, kad artėdamas prie Kinijos rytinės Guangdongo provincijos pakrantės vandenų jis susilpnės.

Kinijos teritorijoje, kurią praėjusį mėnesį aplenkė taifūnas, o po kelių dienų užtvindė smarkiausios per 140 metų liūtys, vakar vakare buvo paskelbtas mažiausias pagal stiprumą taifūno signalas.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode