Sprogimas

„ORLEN Lietuva Rally 2021“ – naujas įrašas renginių kalendoriuje

2021 metų Lietuvos automobilių ralio sezonas oficialiai prasidėjo šį savaitgalį lenktynėmis Kelmės apylinkėse – Žemaitijos raliu. O liepos 9–10 dienomis visus greičio mėgėjus į antrąjį Lietuvos čempionato etapą kviečia Mažeikių ASK: šis klubas rengia „ORLEN Lietuva“ vardu pavadintą ralį, kurio startas numatytas Akmenėje, o finišas – Viekšniuose.

Išaugo regioninių lenktynių „marškinėlius“ Mažeikių ASK vadovas Vitalijus Plastininas pripažįsta, kad ambicijų pasikviesti į lenktynes visus stipriausius šalies ralio ekipažus būta ir anksčiau. Viekšnių apylinkėse jau daugelį metų vykusios lenktynės būdavo įtraukiamos į Lietuvos ir Latvijos ralio sprinto čempionatų tvarkaraščius, šiuose renginiuose techniką bandydavo ir nemažai elitinių šių šalių ralio ekipažų. „Šiemet jaučiamės dar labiau paaugę, sustiprėję, turintys tikrai rimtą vardo partnerį, todėl tikimės, kad renginys patiks visiems, kas atvyks į šiaurinę Lietuvos dalį. Žinome, kad dėl objektyvių priežasčių pirmieji planuoti šalies automobilių ralio čempionato etapai šiemet neįvyko, todėl ir visi lenktynininkai, ir ralio gerbėjai yra pasiilgę tokių renginių. Lauksime jų visų ir žadame įdomias trasas bei aukščiausio lygio renginį“, – sako pagrindinis renginio organizatorius.

Kad renginys turi tapti vienas įdomiausių šalies vasaros sporto įvykių, pritaria ir vienintelę Baltijos šalyse naftos perdirbimo produktų gamyklą, naftotiekių ir produktotiekio tinklą bei jūrinį naftos terminalą Būtingėje valdančios AB „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius Michal Rudnicki. „Mes džiaugiamės galėdami remti sportą, įvairias jo formas.“ – teigia bendrovės vadovas, – „Ambicinga iniciatyva po ilgos pertraukos į mūsų kraštą sukviesti ralio entuziastus, sudomino iškart apie ją išgirdus. Su šia sporto šaka mus sieja ne tik degalai, kuriuos gaminame. Didžiulė konkurencija, maksimalus veržlumas, energija ir greita komanda yra varomoji jėga tiek ralio trasoje, tiek mūsų versle“.

Naujos ir jau pažįstamos trasos „ORLEN Lietuva Rally 2021“ trasas bene geriausiai pažįstantis varžybų vadovas Edvinas Vašteris pripažįsta, kad tie, kas ankstesniais metais yra dalyvavę lenktynėse Akmenės, Mažeikių ar Viekšnių apylinkėse svečių teisėmis, turės tam tikrą pranašumą – kai kurie greičio ruožai jiems bus pažįstami. Tačiau organizatoriai šiame regione rado iki šiol lenktynėms nenaudotų žvyro kelių, kurie bus nauji visiems be išimties ekipažams.

„Iš viso lenktynininkams reikės įveikti 14 greičio ruožų, kurių bendras ilgis – daugiau nei 100 km. Jeigu anksčiau šiame regione vykdavo ralio sprinto varžybos, kurioms pakakdavo 50-60 kilometrų, tai šiam renginiui radome įdomių trasų. Iš viso ekipažai 7 greičio ruožus įveiks po 2 kartus. Lenktynės startuos Akmenėje, o 4-as greičio ruožas bus labai panašus į patį pirmąjį – skirsis tik starto vieta. Pavyzdžiui, 7 ir 9 greičio ruožai – visai nauji, jais niekada nebuvo važiuojama lenktynėse. Kitų konfigūracijos bus pažįstamos, tačiau radome ir galimybių sujungti kai kurias atkarpas, tad senos stenogramos ekipažams tikriausiai netiks“, – pasakoja E. Vašteris.

Pirmoje ralio dalyje bus įveikti 6 pirmieji greičio ruožai, po to – servisui skirta pertrauka ir dalyvių perrikiavimas („regrupingas“), įveikę dar 4 greičio ruožus sportininkai vėl grįš į servisą, o po 4 paskutinių greičio ruožų finišuos Viekšniuose.

Pasak vieno iš varžybų stratego, šio regiono kelių dangos – įvairios, todėl jos pareikalaus iš ekipažų maksimalios koncentracijos iki pat paskutinių metrų. Laukiama visų stipriausiųjų „ORLEN Lietuva Rally 2021“ – tik Lietuvos automobilių ralio čempionato etapas.

Kol kas sunku prognozuoti, kiek dalyvių startuos Akmenėje. Žemaitijos ralyje buvo užsiregistravę apie 60 mūsų šalies lenktynininkų ekipažų, tad „ORLEN Lietuva Rally 2021“ varžybose laukiama panašaus dalyvių būrio. Žinoma, ralyje tikimasi ir pajėgių svečių iš kitų valstybių: jų Žemaitijos ralyje tikrai netrūko.

Organizatoriai specialų kvietimą dalyvauti varžybose jau pateikė Martyno Samsono ir Ervino Snitko ekipažui, kuris gegužės mėnesį laimėjo ikisezonines lenktynes Ignalinoje. Be abejo, dėl Lietuvos čempionato taškų turėtų kovoti ir Vaidoto Žalos, Giedriaus Notkaus, Dominyko Butvilo ir Vlado Jurkevičiaus ekipažai (visi jie turėtų važiuoti R5 klasės automobiliais), be abejo, laukiama ir kelių dešimčių kiek kuklesnę techniką pasirinkusių ekipažų.

„ORLEN Lietuva Rally 2021“ išskirtinis ir tuo, kad renginys bus nemokamas. Todėl ralio organizatoriai tikisi, kad saugiai stebėti lenktynių į Mažeikių, Akmenės ir Viekšnių apylinkes suvažiuos tikrai daug ralio gerbėjų.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode