Parama dėkojame




Populiarėja su birža susietos elektros tiekimo sutartys – ar jos vis dar apsimoka?

elektra1Pastaruoju metu fiksuojama nauja tendencija – gyventojai vis dažniau renkasi su biržos kainomis susietus elektros planus. Tokį sprendimą diktuoja energetinių išteklių kainos, kurios pernai pasiekė rekordines aukštumas, tačiau šiemet smigo žemyn. Dažnai jos netgi buvo žemesnės nei siūlomos su fiksuotos kainos sutartimis. Visgi rudenį, ekspertų teigimu, biržoje ir vėl matysime aukštesnes elektros kainas. Prognozuojama, kad šaltuoju metų laiku ji bus brangiausia. Ką tai reiškia vartotojams? Ar jau atėjo laikas pereiti prie fiksuotos kainos planų? Ir ‒ jeigu taip ‒ kokios trukmės planą rinktis?

 

 

„Klientų pasirinkimų pokytis buvo staigus ir įvyko vasarį. Jei pirmąjį metų mėnesį 93 proc. visų naujai sudaromų sutarčių buvo fiksuotos kainos, tai vasarį vaizdas buvo kardinaliai priešingas ‒ 82 proc. naujų sutarčių jau buvo susietos su kainomis biržoje. Pikas buvo pasiektas kovą, kai tokių sutarčių buvo 84 proc. Iki šiol su biržos kainomis susieti planai yra pagrindinis klientų pasirinkimas“, ‒ pasakoja „Enefit“ klientų aptarnavimo centro vadovė Marija Dargelytė.

 

Anot jos, liberalizacijos pradžioje su birža susieti planai vartotojams buvo sunkiai suprantami, tačiau šiuo metu didėjantys tokį planą besirenkančių vartotojų skaičiai įrodo – vartotojai vis labiau įsitraukia ir išnaudoja laisvos rinkos privalumus, tarp jų – ir nulines ar net minusines kainas. Tai, pasak specialistės, ypač naudinga turintiems elektromobilius ar šilumos siurblius. Negana to, rinkoje daugėja ir išmaniųjų sprendimų, leidžiančių automatiškai įjungti bei išjungti prietaisus, atsižvelgiant į kainas „Nord Pool“ elektros biržoje.

Temperatūrai krintant ‒ elektros kainos kyla

M. Dargelytė pažymi, kad situacija elektros rinkoje pasižymi kone kasmet pasikartojančiais ciklais, todėl ir kainos joje keičiasi tarsi linksmieji kalneliai. Juolab, pasitaiko ir nenumatytų netikėtumų, nulemtų pasaulinių įvykių. Vis dėlto, ekspertė įspėja – turintiems su birža susietus planus, kainų šuolių rizikas tenka prisiimti patiems.

„Po pernykščio piko, metų pradžioje elektros kainos ėmė mažėti ir balandį, kaip jau įprasta, pasiekusios žemiausią tašką, vėl ėmė kopti aukštyn. Brangiausia elektra būna šaltuoju metų laiku, nes tada energijos poreikis auga, o aukštesnį poreikį lydi ir didesnės kainos. Be to, tuomet intensyviau ima dirbti šiluminės elektrinės, kurių gaminamos energijos savikaina didesnė, o saulės elektrinės energijos beveik negeneruoja“, ‒ pasakoja M. Dargelytė.

Anot jos, sunku prognozuoti kiek smarkiai brangs elektra artimiausiais mėnesiais, nes rinka dar nesugrįžo į įprastas vėžes po patirto elektrošoko prasidėjus karui Ukrainoje. Tačiau panašu, kad pernykštės rekordinės kainos daugiau nepasikartos.

Rekomenduoja trumpam fiksuoti kainą

„Enefit“ ekspertė atkreipia dėmesį, kad ilguoju laikotarpiu su biržos kaina susieti planai įprastai laimi prieš trumpalaikę fiksuotą kainą. Visgi, M. Dargelytės teigimu, reikia suprasti, kad bus dienų ar mėnesių su aukštesne kaina, kuomet reikės aktyviau įsitraukti į vartojimo įpročių keitimą.

Kaip pavyzdį ji pateikia rugpjūčio 8 d., kuomet „Nord Pool“ biržoje Lietuvos kainų zonoje didmeninė elektros kaina tam tikromis valandomis siekė -1,2 ct/kWh (su PVM), o vidutinė visos dienos kaina buvo vos 1,8 ct/kWh (su PVM).

„Kiekvieną situaciją, žinoma, reikia vertinti individualiai, tačiau savo klientams, kurie turi su birža susietus planus bei nenori ar neturi galimybių įsitraukti į išmanųjį vartojimą, šiuo metu rekomenduojame trumpam – 6 mėnesiams – fiksuoti kainą. Toks planas ne tik trumpiausias, bet ir jo tarifai mažiausi. Taip keliems mėnesiams apsidraudę nuo kainos kilimo, klientai gali grįžti prie biržos planų kaip tik tada, kai ten ims formuotis palankiausi pasiūlymai“, ‒ teigia M. Dargelytė.

„Enefit“ prognozuoja, kad iki metų pabaigos naują sutartį sudarančių bei biržos planą besirenkančių klientų skaičius ir toliau mažės. Kainoms biržoje augant, ši dalis, tikėtina, gali susitraukti. Visgi net ir tada atskirai žmonių grupei – tiems, kurie gali planuoti elektros vartojimą atsižvelgdami į kainos svyravimus biržoje – tokie planai tebebus priimtini.

Planuojantiems savo suvartojimą pagal biržos kainas, rekomenduotina papildomai įsivertinti ir turimą sutartį bei joje užfiksuotą tarifą. Jei daugiausiai suvartojama naktimis, verta rinktis dvi laiko zonas, o jei sekama ir vartojama dienomis – vienos laiko zonos tarifą. Taip už tą patį elektros kiekį galima sumokėti net iki 20 proc. mažiau.

Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. nuotr.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode