Parama dėkojame




Ką daryti su audrų sužalotais medžiais?

suzalotaisPataruoju metu praūžus net keletui stiprių audrų, Aplinkos ministerija sulaukė nemažai gyventojų paklausimų dėl medžių, augančių ne miško žemėje, tvarkymo.

Aplinkos ministerija primena, kad pagal Želdynų įstatymą želdinius kirsti, kitaip pašalinti iš augimo vietos ar intensyviai genėti galime be leidimo, kai tokius darbus būtina atlikti nedelsiant - želdinių būklė pakinta dėl gamtinio, eismo ar kito įvykio ir dėl to jie kelia pavojų gyventojams, jų turtui, statiniams ar eismo saugumui.

Tačiau atkreiptinas dėmesys kad medis gali būti priskiriamas saugotinam želdiniui. Tokiais atvejais saugotino želdinio tvarkymo darbus atlikęs asmuo per 3 darbo dienas privalo raštu informuoti savivaldybės instituciją, nurodydamas saugotino želdinio vietą (adresą ar koordinates) ir pateikdamas 3 nuotraukas, kuriose būtų užfiksuotas vaizdas prieš atliekant darbus ir iš skirtingų pusių užfiksuotas nukirstas, kitaip pašalintas iš augimo vietos ar intensyviai nugenėtas saugotinas želdinys.

Saugotino želdinio kriterijai yra nustatyti Vyriausybės nutarime arba želdinys gali būti pripažintas saugotinu savivaldybės sprendimu.

Už želdinių tvarkymą ir priežiūrą savivaldybių ir valstybės valdomoje žemėje atsakingos savivaldybės, kurios taip pat organizuoja želdinių priežiūrą vietinės reikšmės viešųjų kelių juostose, sanitarinės apsaugos zonose. Todėl po audrų viešose teritorijose pastebėjus pavojų keliančius medžius apie tai turėtų būti informuojamos savivaldybių administracijos.

Valstybinės reikšmės automobilių kelių juostoje augančių medžių ir krūmų priežiūrą vykdo Lietuvos automobilių kelių direkcija, todėl magistraliniuose, krašto ar rajoniniuose keliuose pastebėjus nuvirtusius ar pavojų keliančius medžius, turėtų būti informuojama ši tarnyba.  

Avarinių medžių tvarkymu elektros tinklų apsaugos zonose rūpinasi elektros tinklų operatoriai. Pastebėjus, kad nulūžęs, nuvirtęs medis gadina elektros oro linijų laidus, turėtų būti imtasi priemonių, kad atsitiktinai prie laidų ir atvirų elektros įrenginių neprieitų žmonės ir gyvūnai, ir nedelsiant pranešama Bendram pagalbos centrui skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 arba tinklų operatoriui.

Skubius žmonių ir turto gebėjimo darbus atlieka Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode