Marcinkevičius




Mažeikių rajone paskelbta ekstremali situacija

 

Šiandien vyko Savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis dėl stichinės  sausros paskelbimo Mažeikių rajone.

Gautas Meterologijos tarnybos raštas, kad reikiamu vegetaciniu periodu augalai negavo pakankamai drėgmės: „Remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos duomenimis, 2018 m. birželio 28 d. Jonavos, Pasvalio, Akmenės, Mažeikių, Kretingos ir Klaipėdos r. savivaldybių teritorijose sausringas laikotarpis pasiekė stichinės sausros aktyviosios augalų vegetacijos laikotarpiu rodiklius.“

Prieš kelias dienas Savivaldybė paskelbė ekstremalią situaciją dėl afrikinio kiaulių maro. Pasak Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiojo specialisto Antano Murausko, tokio atvejo, kad per mėnesį būtų paskelbtos dvi ekstremalios situacijos, nebuvo.

Ūkininkai nori gauti subsidijas.

Kristutis domėjosi, ar nebus ir į miškus draudžiama eiti. Pagal naują Miškų ūkio tvarką, jie patys nuspręs, kada skelbti. Savivaldybės Saulius Šiurys informavo, kad tai jau padaryta ir iš naujo neskelbs, kad negalima vaikščioti po mišką.

„Labiausiai nukentėjo nuo to žemdirbiai, įsakymas padės tiems, kas turi įsipareigojimų bankams ir supirkėjams, Kompensuoti žalą turės draudimas“, – teigė Žemės ūkio skyriaus vedėjas Rimantas Gramas.

Pasak specialistų, dabartinė drėgmė jau nieko nepakeis. Derlius nukentėjo dvigubai: žuvo ir žiemkenčiai, ir vasariniai.

Vykdys reidus

Priešgaisrinės apsaugos atstovas informavo, kad jau per 43 ha ploto išdegę. Vykdys reidus kartu su miškininkais ir aplinkosaugininkais ir bandys dar užkirsti kelią žolės deginimui. S. Šiurys kvietė seniūnus atkreipti dėmesį į dūmus, gal žmonės ir nepagalvoja degindami šiukšles, kad kelia grėsmę. Savivaldybės Aplinkos apsaugos, asmens ir visuomenės sveikatos skyriaus vedėjas Zigmantas Kristutis siūlė atsisakyti bet kokių laužų, esant sausrai.

Pasirašytas įsakymas dėl ekstremalios situacijos paskelbimo Mažeikių rajone.

Ernestos Šneideraitytės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode